IPC

Wanneer zul je deurwaarder moeten inschakelen?

Als je zelf een ondernemer bent en je hebt je eigen bedrijf, dan kan het voorkomen dat je te maken krijgt met klanten die niet altijd op tijd betalen of helemaal niet betalen. Vele ondernemers zijn nogal terughoudend als het aankomt op een deurwaarder inschakelen. Toch zal het soms nodig zijn, omdat dit een van je rechten is. Vooral als beginnend ondernemer kan het soms lastig zijn om uit te vogelen hoe je dat precies doet en wanneer je een deurwaarder moet inschakelen. Dit artikel geeft de belangrijkste informatie die je moet weten als het aankomt op een deurwaarder inschakelen.

Incassobureau of deurwaarder?

Allereerst is het goed om te weten wanneer een een deurwaarder inschakelt of wanneer je moet denken aan een incassobureau inschakelen. Incassobureaus regelen het innen van openstaande bedragen die nog bij jouw klanten liggen. Dit gebeurt allemaal zonder het toezicht van een rechter. Het kan dus alleen gebeuren door met de klanten te overleggen via de telefoon of mail, om samen tot een regeling te komen die voor beide partijen werkt. Als de klant alsnog niet betaalt, dan kan het incassobureau niet verdere stappen ondernemen, ook niet als een rechter wel consequenties heeft uitgesproken. Dan moet je namelijk een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder werkt namelijk wel op het gebied van rechten en plichten. Als zij dus toestemming hebben van een rechter, mogen zij beslag leggen op bijvoorbeeld goederen of een woning ontruimen. Het is van belang om dit verschil te weten, voordat je een deurwaarder inschakelt. Soms kan het namelijk zo zijn dat een incassobureau inschakelen al voldoende is, dat verschilt per situatie. 

Wanneer dan precies inschakelen?

In principe mag je op elk gewenst moment een deurwaarder inschakelen, daar zijn geen speciale regels voor of iets dergelijks. Meestal is het wel zo dat je pas een deurwaarder kan inschakelen als je zelf alles hebt geprobeerd om de klant wel te laten betalen. Dit kan je gedaan hebben door zelf te bellen, te mailen of op bezoek te gaan. Maar al vaak merkt men dat dit toch niets oplevert. Je kunt dus al een deurwaarder inschakelen als jouw klant niet binnen de afgesproken termijnen heeft betaald, omdat jij dat recht hebt. Een deurwaarder kan vanaf dat moment alles doen waar hij bevoegd voor is, zodat jij uiteindelijk alsnog uitbetaald krijgt. Je zal dus een deurwaarder moeten inschakelen wanneer jij financieel gedupeerd wordt door je klanten. Eigenlijk is dit een van de grootste redenen waarom mensen een deurwaarder inschakelen, onder welke omstandigheden dan ook. 

Welke werkzaamheden voert een deurwaarder uit?

Een deurwaarder kan door middel van telefonische gesprekken of schriftelijke verzoeken contact opnemen met de klant in kwestie die jou nog geld is verschuldigd. De meeste deurwaarder zijn erg ervaren en weten ook precies wat ze wel en niet mogen doen in deze situatie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er bepaalde zaken worden geïncasseerd die misschien niet mogen, want zij hebben de expertise. Verder zorgt de deurwaarder ervoor dat jij goed op de hoogte wordt gehouden van de zaak, wat als ondernemer erg fijn kan zijn gezien het soms om grote bedragen gaat.